50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB

In this Chapter, We will learn 50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB. These are Very important Questions and maybe Come in your Exam, So learn all gk questions.


50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB


Let' s Start Our "50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB"

1. Bank used to what method to read code on cheque –
Ans.MICR.

2. Purpose of starting Minor account for 10 years children –
Ans.Financial inclusion

3. Kundankulam nuclear plant is an agreement between
Ans.India and __ – Russia

4. CVV full form – 
Ans.Card Verification Value

5. Minority affair minister – 
Ans.Najma Heptulla

6. Yogakshemam Vahamyaham is the slogan of –
Ans. LIC

7. Bank of International Settlement headquarter –
Ans.Switzerland

8. HDFC Tagline – 
Ans.We understand your world

9. Smart star account opened by which bank – 
Ans.ICICI bank

10. In Varistha pension Bima scheme will be administrated by – 
Ans.LIC

11. Director of Singham Returns movie –
Ans. Rohit Shetty

12. Taskant is the capital of –
Ans.Uzbekistan

13. Sati pratha abolished by whom – 
Ans.Raja Ram Mohan Rai

14. Non Cooperation Movement started in :
Ans.1920

15. Full form of PKI – 
Ans.Public Key Infrastructure

16.Ancient Monuments Preservation Act was passed during the Viceroyalty of
Ans.Curzon

17. Which country is part of European Union but do not use euro currency – 
Ans.Denmark

18. CBS Full form- 
Ans.Core Banking Solution

19. Cyrus Mistry is the CEO of – 
Ans.TATA group

20. Kakrapar atomic power plant- 
Ans.Gujarat

21. DNA full form: 
Ans.Deoxyribo Nucleic acid

22. Home rule league moment leader – 
Ans.Annie Besant/ Bal
Ganga Dhar Tilak

23. Committee on Banking Ombudsman – 
Ans.Suman Verma Committee

24. What “S” stands in CDSL – 
Ans.Securities [Central depository Securities depository Ltd.]

25. IFSC Code contain how many digits-
Ans11 alphanumeric code

26. EBW full form – 
Ans.Export Bills Permitted to be Written off

27. According to WHO, Highest rate of Child marriage –
Ans.Bangladesh (India raked 2nd)

28. Agaria Tribe belongs to which state – 
Ans.Madhya Pradesh

29. Capital of Tanzania – 
Ans.Dodoma

30. DIGC insurance cover is headed by – 
Ans.Central Govt.

31. Who is the present Global Goodwill Ambassador of UNICEF? – 
Ans.Sachin Tendulkar

32. ___________ is an e-Commerce solution of National Payments 
Corporation of India (NPCI)? – 
Ans.RuPay Debit Cards

33. Recently SBI signed _______ line of credit with Export
Import Bank of India. – 
Ans.500 million dollars

34. _________ highest urban population? – 
Ans.Maharashtra

35. Japan has sea-conflict with _________ country? – 
Ans.China

36. ________ signed an agreement with the Kochi Metro Rail
Ltd. for a loan of Rs. 1,170 crore? – 
Ans.Canara Bank

37. Who was called by the British rulers as the leader of Indian unrest?
Ans.Bal Gangadhar Tilak

38. Who said, I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had?
Ans.Mahatma Gandhi

39. For the safety and welfare of women how much money
has been provided for Beti Bachao Beti Padhao Yojana to
generate awareness on the issues? – 
Ans.Rs. 100 crores

40. ___was conferred “Best Bank – Public Sector” award in
BFSI Awards-2014 by World HRD Congress, recently? –
 Ans.Bank of Maharashtra

41. What is the Current Repo Rate? – 
Ans.6.25(2018)

42. Priyanka Chopra played a role of Mary Kom in
a movie, who is Mary kom? – 
Ans.Boxer

43. Expand DBT – 
Ans.Direct Benefit Transfer

44. Lisbon is the capital of – 
Ans.Portugal

45. The currency of Saudi Arabia –
Ans. Riyal

46. What is ‘C’ in KYC? – 
Ans.Customer

47. What is ‘I’ in REIT? – 
Ans.Investment

48. Mary Barra who recently visited India is the CEO of –
Ans.General Motors

49. According to RBI norms, what is minimum capital
required for foriegn banks to open subsidaries in India? – 
Ans.Rs 500 Crores

50. 17th Asian Games were held at- 
Ans.Incheo

Click to Get Daily Gk Quiz


If You have any dout regarding our "50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB"
then please comment below or send message on our official facebook page 

50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB 50+ Important Gk Questions for SSC | MTS | RRB Reviewed by Mukesh Kumar on July 17, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.