100+ gk questions History National Movement mcqs


In this chapter of "100+ gk questions History National Movement mcqs " we deal with the top 100 best history questions related to our different exams like IBPS, RRB, RBI, SSC CGL. These are the most important gk Questions that were asked in the previous exams. So try to remember all these Questions.

100+ gk questions History National Movement mcqs




Let's Start our "100+ gk questions History National Movement mcqs  "



1. Lala Lajpat Rai did not write in
(a) English
(b) Urdu
(c) Hindi
(d) Punjabi


Answer: English


2. Dadabhai Naoroji declared Swarajya as the aim of the INC at the Calcutta session in
(a) 1906
(b) 1905
(c) 1896
(d) 1901


Answer: 1906


 3. Non-Cooperation Movement was passed in which session of Indian National Congress?
(a) Kanpur
(b) Nagpur
(c) Bombay
(d) Calcutta


Answer: Calcutta


4. King George V visited India during the viceroyalty of
(a) Lord Curzon
(b) Lord Rippon
(c) Lord Reading
(d) Lord Hardinge


Answer: Lord Hardinge


5. The first Governor - General of Bengal was
(a) Lord Clive
(b) Lord Wellesley
(c) Warren Hastings
(d) Lord Cornwallis


Answer: Warren Hastings



6.who among the following was not associated with Home Rule Movement?
(a) Annie Besant
(b) M.A. Jinnah
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Bipin Chandra Pal


Answer: M.A. Jinnah



7. The Revolt of 1857 affected Several towns in Bihar. Which of the following entries gives the correct sequence of the outbreak of the revolt in different towns of Bihar?
(a) Jagdishpur, Patna, Rohini, Muzaffarpur
(b) Rohini, Patna, Muzaffarpur, Jagdishpur
(c) Muzaffarpur, Patna, Jagdishpur, Rohini
(d) Patna, Muzaffarpur, Rohini, Jagdishpur


Answer: Rohini, Patna, Muzaffarpur, Jagdishpur



8. Be proud that you are an Indian, proudly claim I am an Indian, every Indian is my brother? who had said these words?
(a) Vivekananda
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Lala Lajpat Rai


Answer: Vivekananda


9. What was the ultimate goal of Gandhi's Salt Satyagraha?
(a) Purna Swaraj for India
(b) Removal of economic hardship to the people
(c) Repeal of Salt Laws
(d) Abolition of Government monopoly on taxation


Answer: Purna Swaraj for India


10. Shuddhi Movement was started by
(a) Arya Samaj
(b) Brahma Samaj
(c) Theosophical Society
(d) Prarthana Samaj


Answer: Arya Samaj


11. Who introduced the railways and telegraphs in India?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Ripon


Answer: Lord Dalhousie


12. All the three Round Table Conferences were held in
(a) London
(b) Manchester
(c) Calcutta
(d) Bombay


Answer: London


13. Which of the following Movements was started by the Indian National Congress during the course of the Second World War and formed a part of our freedom struggle?
(a) Quit India
(b) Swadeshi
(c) Home Rule
(d) Civil Disobedience


Answer: Quit India


14. Who among the following was the leader of a number of anti-British revolts in Sambalpur?
(a) Sayyid Ahmad Barelvi
(b) Surendra Sai
(c) Utirat Singh
(d) Kattabomman


Answer: Surendra Sai


15. The Cripps Mission visited India during the regime of
(a) Lord Wellington
(b) Lord Linlithgow
(c) Lord Wavell
(d) Lord Mountbatten


Answer: Lord Linlithgow


16. The Quit India Movement started at
(a) Lahore on July 7, 1942
(b) Wardha on Aug 7, 1942
(c) Bombay on Aug 8, 1942
(d) Delhi on Aug 15, 1942


Answer: Bombay on Aug 8, 1942

17. Who was the Governor-General when the Great Mutiny of 1857 broke out?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Canning
(d) Lord Ripon


Answer: Lord Canning




18. Indian National Congress split for the first time in its session at
(a) Surat
(b) Calcutta
(c) Allahabad
(d) Lahore


Answer: Surat


19. The first Indian to be elected to the leadership of Communist International was
(a) Sohan Singh Josh
(b) M.N. Roy
(c) P.C. Joshi
(d) S.A. Dange


Answer: M.N. Roy


20. Who among the following was a prominent officer of the Azad Hind Fauj? 
(a) DR. M.A. Ansari
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Shah Nawaz Khan
(d) Aruna Asaf Ali


Answer: Shah Nawaz Khan


21. Sharada Act deals with
(a) Intercaste marriage
(b) Polygamy
(c) Child Marriage
(d) Widow remarriage


Answer: Child Marriage


22. Who among the following was associated with the Home Rule Movement from Madras in 1922?
(a) C. Rajagopalachari
(b) T.Prakasham
(c) Mahatma Gandhi
(d) Annie Besant


Answer: T.Prakasham


23. The first fort which the British constructed in India was
(a) Agra Fort
(b) St. David Fort
(c) St. George Fort
(d) Hoogly Fort


Answer: St. George Fort


24. Those who joined Mahatma Gandhi during the Champaran struggle included
(a) Rajendra Prasad and Anugraha Narayan Sinha
(b) Mahadev Desai and Maniben Patel
(c) Vallabh bhai Patel and Vinobha Bhave
(d) Jawaharlal Nehru and Rajendra Prasad


Answer: Vallabh Bhai Patel and Vinobha Bhave


25. The Indian National Congress represented the views of the microscopic minority in India. This contention was maintained by
(a) Lord Curzon
(b) Lord Lansdowne
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Ripon


Answer: Lord Dufferin


26. The first Indian university opened in 1857 was in
(a) Banaras
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Madras


Answer: Calcutta


27. Between which periods were the three Round Table Conferences held in London?
(a) 1906-1909
(b) 1914-1942
(c) 1929-1931
(d) 1930-1932


Answer: 1930-1932


28. The setting up of a Constituent Assembly of India was not acceptable to the Indian National Congress when it was proposed under the
(a) Mountbatten Plan
(b) Cabinet Mission Plan
(c) Cripps Plan
(d) The government of India Act, 1935


Answer: Cripps Plan


29. The Dual Government introduced by Robert Clive in Bengal was a failure because
(a) He was not a good administrator.
(b) Local people rose against Clive.
(c) Power was divorced from responsibility.
(d) The home government did not encourage it.


Answer: Power was divorced from responsibility.


30. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?
(a) Swami Vivekananda
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Swami Dayananda
(d) Guru Shankaracharya


Answer: Swami Vivekananda



31. Who amongst the following Englishmen was fellow of Gandhiji in South Africa?
(a) None of these
(b) Polak
(c) C.F. Andrews
(d) Peterson


Answer: Polak


32. The Interim Government formed by INC in September 1946 was headed by
(a) Jawaharlal Nehru
(b) C. Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Mahatma Gandhi


Answer: Jawaharlal Nehru


33. In which of the sessions, Home Rule Leaguers were able to demonstrate their political strength?
(a) The Lucknow Session of Congress in 1916
(b) The joint session of the ATTIC and NFTL in Nagpur in 1938
(c) The All India Trade Union Congress held in Bombay in 1920
(d) The first A.U.P. Kisan Sabha in 1918


Answer: The Lucknow Session of Congress in 1916


34. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?
(a) Swami Vivekananda
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Guru Shankaracharya
(d) Swami Dayanand


Answer: Swami Dayanand


35. Jallianwala Bagh Massacre took place in the city of
(a) Bombay
(b) Hyderabad
(c) Lahore
(d) Amritsar


Answer: Amritsar


36. On whose recommendations was the Constituent Assembly formed?
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Mountbatten Plan
(d) Cripps Mission


Answer: Cabinet Mission Plan


37. Moderates and extremists of the Indian National Congress differed mainly on the issue of
(a) National education
(b) Swaraj
(c) Swadeshi
(d) Boycott


Answer: Swaraj


38. Who among the following was popularly known as Red Shirts?
(a) Khudai Khidmatgars
(b) Members of the Azad Hind Fauj
(d) People led by Rani Gaidinliu


Answer: Khudai Khidmatgars


39. The Indian Independence League was set up by
(a) Jayaprakash Narayan
(b) Aruna Asaf Ali
(c) Rash Behari Bose
(d) S.M. Joshi


Answer: Rash Behari Bose



40. The first main British Parliament Act regarding East India Company's administration in India was
(a) Rowlatt Act
(b) Pitts India Act
(c) Charter Act of 1913
(d) Regulation Act


Answer: Regulation Act


41. Who was the first Indian to become the member of British Parliament?
(a) D.N. Wacha
(b) Dadabhai Naoroji
(c) Badruddin Tyabji
(d) W.C. Banerjee


Answer: Dadabhai Naoroji


42. Who conceived the idea of Pakistan?
(a) Mohd. Ali Jinnah
(b) H.S. Suharwardhy
(c) Chowdhary Rahmat Ali
(d) Asaf Ali


Answer: Chowdhary Rahmat Ali


43. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Lord Rippon-Local Self Government
(b) Thomas Munro-Ryotwari System
(c) Holt Mackenzie-Mahalwari Settlement in Northern India
(d) Lord Cornwallis-Subsidiary System


Answer: Lord Cornwallis-Subsidiary System


44. Gandhiji started Satyagraha movement in 1919 in protest against the
(a) Simon Commission
(b) Colonial exploitation of India
(c) Champaran wrongs
(d) Enactment of Rowlatt Act


Answer: Enactment of Rowlatt Act


45. Satyagraha Ashram was established by who among the following?
(a) Lokanayak Jayaprakash Narayan
(b) Acharya Vinoba Bhave
(c) Mahatma Gandhi
(d) Acharya Kripalani


Answer: Mahatma Gandhi


46. Who was the founder of the Muslim League in India?
(a) Nawab Salimulla
(b) None of these
(c) Sir Syed Ahmad Khan
(d) M.A. Jinnah


Answer: Nawab Salimulla


47. Who was the Governor General of India when the Indian National Congress was formed?
(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Mountbatten
(c) Lord Lytton
(d) Lord Dufferin


Answer: Lord Dufferin


48. Permanent Revenue System of Lord Cornwallis proved oppressive to the tenants because they were
(a) Asked to pay under military pressure
(b) Exploited by the zamindars
(c) Forced to produce more
(d) Asked to pay yearly revenue in advance


Answer: Exploited by the zamindars


49. The legalization of widow remarriage in India was first secured by
(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Maharishi Karve
(c) Pandit Ramabai
(d) K. Natarajan


Answer: Ishwar Chandra Vidyasagar


50. The Doctrine of Lapse was introduced by
(a) Warren Hastings
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Canning
(d) Lord Wellesley


Answer: Lord Wellesley

Indian History - General Knowledge Questions


51. During the British rule, the first partition of Bengal was done in
(a) 1903
(b) 1908
(c) 1905
(d) 1885


Answer: 1905


 52. The British law which provoked Mahatma Gandhi to crusade for the Asians in South Africa was called
(a) The Apartheid Act
(b) The Asiatic Registration Act
(c) The Blacks Registration Act
(d) The Coloured's Licence Act


Answer: The Asiatic Registration Act


53. When did the British Parliament pass the Indian Independence Bill?
(a) 17393
(b) 17349
(c) 17218
(d) 17250


Answer: 17349


 54. Vallabhbhai Patel was born at
(a) Borsad
(b) Nadiad
(c) Ahmedabad
(d) Baroda


Answer: Nadiad


55. The founder of Boy Scouts and Civil Guides Movement in India was
(a) Robert Montgomery
(b) Baden Powell
(c) Charles Andrews
(d) Richard Temple


Answer: Baden Powell


56. The Rowlatt Act led to
(a) Economic reforms in U.P.
(b) Massacre at Amritsar
(c) Communal riots in Bengal
(d) Social legislation in Madras


Answer: Massacre at Amritsar


57.  In 1917, at Champaran, the government forced farmers to undertake
(a) Opium cultivation
(b) Land ceiling
(c) Indigo cultivation
(d) Hallow cultivation


Answer: Indigo cultivation


58. The first session of Indian National Congress was held at
(a) Surat
(b) Lahore
(c) Calcutta
(d) Bombay


Answer: Bombay


59. Woods Despatch of 1854 resulted in the
(a) Establishment of the educational system
(b) Establishment of Indian universities
(c) Introduction of Postal System
(d) Abolition of child marriage


Answer: Establishment of the educational system


 60. The English Weekly edited by Mahatma Gandhi was
(a) Young India
(b) Bombay Chronicle
(c) Kesari
(d) Comrade


Answer: Young India


61. The first railway started in India under the Governor-Generalship of
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Canning
(d) Lord Hastings


Answer: Lord Dalhousie


62. The Act which imparted provincial autonomy is
(a) The government of India Act, 1919
(b) Indian Independence Act, 1947
(c) The government of India Act, 1935
(d) Indian Councils Act, 1909


Answer: The government of India Act, 1935



63. From where did Mahatma Gandhi start his historic Dandi March ?
(a) Chauri Chaura
(b) Dandi
(c) Sabarmati Ashram
(d) Champaran


Answer: Sabarmati Ashram


64. Quit India Movement started after the failure of
(a) Cripps proposal
(b) None of these
(c) Simon recommendation
(d) Cabinet Mission


Answer: Cripps proposal


65. The practice of Sati was declared illegal by
(a) Lord Ripon
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Lord Cornwallis
(d) Lord William Bentinck


Answer: Lord William Bentinck



66. Except for Jammu and Kashmir and Hyderabad, the integration of Indian states was completed in
(a) 17807
(b) 18598
(c) 18203
(d) 17380


Answer: 18203


67. Who among the following could not be captured by the British in 1857?
(a) Nana Saheb
(b) Tania Tope
(c) Bahadur Shah II
(d) Mangal Pandey


Answer: Nana Saheb


68. The Simon Commission was concerned with
(a) Famines
(b) Constitutional reforms
(c) Higher education
(d) Reforms in princely states


Answer: Constitutional reforms


69. The Vernacular Press Act 1878 was repealed by
(a) Lord Lytton
(b) Lord Ripon
(c) Lord Minto
(d) Lord Curzon


Answer: Lord Ripon


70. The first national leader to attack the Salt Tax in Indian Legislature was
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pherozeshah Mehta
(c) Dadabhai Naoroji
(d) G.K. Gokhale


Answer: G.K. Gokhale


71. The Indian states that were annexed by invoking the Doctrine of Lapse included
(a) Mysore, Satara, and Bhavnagar
(b) Jhansi, Nagpur, and Satara
(c) Jhansi, Nagpur, and Travancore
(d) Jhansi, Satara, and Mysore


Answer: Jhansi, Nagpur, and Satara


 72. The Congress split into moderates and extremists in the session at
(a) Surat
(b) Lucknow
(c) Ahmedabad
(d) Madras


Answer: Surat



73. Which of the following was an empire Communist journal of M.N. Roy?
(a) Kishan Sabha
(b) The Worker
(c) Vanguard
(d) Anushilan


Answer: Vanguard


74. The Gandhi - Irwin Pact proclaimed the suspension of
(a) Dandi March
(b) None of these
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Non-Cooperation Movement


Answer: Civil Disobedience Movement


75. The office of the Secretary of State for India was created by the
(a) Morley - Minto Reforms, 1908
(b) Montague- Chelmsford Reforms
(c) Indian Councils Act, 1861
(d) The government of India Act, 1858


Answer: Government of India Act, 1858


76. The Indian National Congress adopted the resolution of Poorna Swaraj (complete independence) at its session held at
(a) Calcutta
(b) Allahabad
(c) Karachi
(d) Lahore


Answer: Lahore


77. After 1853, a very large amount of the British capital was invested in
(a) Coal mining
(b) Tea plantation
(c) Railways
(d) Jute mills


Answer: Railways


78. The Home Rule Movement in India was started by
(a) S.N. Banerjee and W.C. Banerjee
(b) Annie Besant and Gokhale
(c) Mahatma Gandhi and Motilal Nehru
(d) Annie Besant and Tilak


Answer: Annie Besant and Tilak



79. Who among the following was the leader of the moderates?
(a) B.G. Tilak
(b) C.F. Andrews
(c) Annie Besant
(d) Gopal Krishna Gokhale


Answer: Gopal Krishna Gokhale


80. Who among the following started Bhudan Movement?
(a) Jayaprakash Narayan
(b) Acharya Kripalani
(c) Vinoba Bhave
(d) Mahatma Gandhi


Answer: Vinoba Bhave


81. Pandit Jawaharlal Nehru was born in the year
(a) 1889
(b) 1914
(c) 1899
(d) 1900


Answer: 1889



82. What was the chief characteristic of Government of India Act, 1935?
(a) Unitary Government at Centre
(b) None of these
(c) Interim Indian Government at Centre
(d) Federal Government at Centre


Answer: Federal Government at Centre


83. Which of the following statements is not correct?
(a) Swami Dayanand Saraswati established the Arya Samaj.
(b) Mahatma Gandhi was born in Gandhinagar.
(c) Dr. Annie Besant was a theosophist
(d) The international headquarter of the Theosophical Society is in Madras.


Answer: Mahatma Gandhi was born in Gandhinagar.



84. What was the name of the periodical published by Mahatma Gandhi during his stay in South Africa?
(a) Afrikaner
(b) Indian Opinion
(c) India Gazette
(d) Navjivan


Answer: Indian Opinion


85. Which of the following was written by Raja Rammohan Roy?
(a) Tuhfatul Muwahiddin
(b) Kiratarjuniya
(c) Mother India
(d) Brahma Samhita


Answer: Tuhfatul Muwahiddin


86. Who among the following first propounded the idea of basic education?
(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Dayanand Saraswati
(c) Mahatma Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru


Answer: Mahatma Gandhi


87. What did Gandhiji do to practice the ideals of truth and non-violence in 1916?
(a) He started an all-India Satyagraha.
(b) He founded Sabarmati Ashram near Ahmedabad
(c) He founded the Gujarat Vidyapeeth.
(d) He joined the Indian National Congress.


Answer: He founded Sabarmati Ashram near Ahmedabad


88. The Prime Minister of Britain at the time of India's independence was
(a) Ramsay Macdonald
(b) Clement Attlee
(c) Lord Mountbatten
(d) Winston Churchill


Answer: Clement Attlee


89. The split between the extremists and the moderates took places in the sessions Indian National Congress held at
(a) Bombay
(b) Surat
(c) Calcutta
(d) Lahore


Answer: Surat


90. Which of the following statements regarding Quit India Movement is correct ?
(a) The movement paved the way for British seriously considering granting freedom to India.
(b) The Muslims did not participate in the movement.
(c) It was entirely a non-violent movement.
(d) The upper middle class did not show interest in this movement.


Answer: The Muslims did not participate in the movement.


91. General Dyer who was responsible for Jallianwala Bagh massacre was shot dead by
(a) Udham Singh
(b) Hasrat Mohani
(c) Sohan Singh Bhakna
(d) V.V.S. Iyer


Answer: Udham Singh


92. The famous song Raghupati Raghav Raja Ram was sung during Dandi march by the renowned musician
(a) Mallikarjun Mansur
(b) Onkar Nath Thakur
(c) Krishna Rao Shankar Pandit
(d) Digambar Vishnu Paluskar


Answer: Digambar Vishnu Paluskar


93. The greatest evil that arose out of British policies with regard to Indian agriculture, was the
(a) The emergence of the money lenders
(b) None of these
(c) Transformation of the peasant cultivators into tenants at will.
(d) The impoverishment of the peasantry


Answer: The Impoverishment of the peasantry


94. The Home Rule Movement started by Annie Besant aimed at
(a) Boycotting foreign goods.
(b) Attaining self-rule for India
(c) Educating the Indian masses
(d) Agitating against the British monopoly in administration.


Answer: Attaining self-rule for India


95. Before Delhi, where was the capital of India during British India?
(a) Lucknow
(b) Patna
(c) Bombay
(d) Calcutta


Answer: Calcutta


96. In 1930 Mahatma Gandhi started Civil Disobedience Movement from
(a) Sabarmati
(b) Dandi
(c) Wardha
(d) Sevagram


Answer: Sabarmati



97. Which of the following is not a form of Gandhian Satyagraha?
(a) Civil Disobedience
(b) Hunger strike
(c) Hijrat
(d) Non - Cooperation


Answer: Hijrat


98. The immediate cause for precipitation of the Sepoy Mutiny of 1857 was
(a) The disparity in salaries of native sepoys and British soldiers
(b) The rumor of use of cartridges greased with cow fat
(c) Spread of Christianity
(d) Doctrine of Lapse


Answer: The rumor of use of cartridges greased with cow fat


99. The Viceroy upon whom a bomb was thrown but he did not change his attitude towards the Indians, was
(a) Lord Chelmsford
(b) Lord Hardinge
(c) Warren Hastings
(d) Lord Curzon


Answer: Lord Hardinge

100. The capital of India was shifted to Delhi during the reign of
(a) Curzon
(b) Hardinge
(c) Minto
(d) Chelmsford


Answer: Hardinge



I hope you all like our "100+ gk questions History National Movement mcqs " if you have any problem related to gk question then please comment below. We try our best to solve all those.

NOTE: Dear students if you found any mistake in our Questions then inform us by commenting.

Follow us on Facebook


100+ gk questions History National Movement mcqs 100+ gk questions History National Movement mcqs Reviewed by Mukesh Kumar on July 08, 2018 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.